Καλώς ήρθατε στην ηλεκτρονική σελίδα του Λ.Ε.Α.Δ.Ι.
 • Δημαρχείο
  Δημαρχείο
 • Δικαστικό Μέγαρο
  Δικαστικό Μέγαρο
 • Ταχυδρομείο
  Ταχυδρομείο
 • Ημέρα τα Ιωάννινα
  Τα Ιωάννινα την ημέρα
 • Nyxta
  Τα Ιωάννινα τη νύχτα
 • Μεραρχία
  VIII Μεραρχία
 • ρολοι
  To ρολόι στην πλατεία
 • Βιβλιοθήκη
  H Βιβλιοθήκη
 • To Πανεπιστήμιο
  To Πανεπιστήμιο
 • Ιτς Καλέ
  Το Τζαμί στο Ιτς Καλέ
 • Ιτς Καλέ
  Το Βυζαντινό Μουσείο
 • Το ρολόι στην πλατεία
  Το ρολόι στην πλατεία
 • Nomarxia
  H Νομαρχία Ιωαννίνων

Η Ταυτότητα του Λ.Ε.Α.Δ.Ι.

Το Λ.Ε.Α.Δ.Ι ( Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ιωαννίνων ) είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Ιωαννίνων .

Με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 1 του Ν. 2676/5-1-1999 ( ΦΕΚ 5-1-1999 ) τα Ταμεία Πρόνοιας των Δικηγορικών Συλλόγων που είχαν ιδρυθεί με τον α.ν 87/1936 , καταργήθηκαν από 1-7-1999 .

Σύμφωνα με την παρ. 2 της ίδιας διάταξης , δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε Δικηγορικό Σύλλογο ,με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του ,  να συστήσει Λογαριασμό Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας  των μελών του ,  σωματειακής μορφής ( Ν.Π.Ι.Δ  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ) ως καθολικό διάδοχο φορέα του Ταμείου Πρόνοιας που καταργήθηκε .

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου  Ιωαννίνων αποφάσισε τη σύσταση του Λογαριασμού αυτού και  συστάθηκε Διοικούσα Επιτροπή , η οποία με μεγάλο κόπο, προσπάθεια και σοβαρότητα διασφάλισε την περιουσία του καταργηθέντος Ταμείου Πρόνοιας και συνέταξε το Καταστατικό , που εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε νόμιμα . Την προσωρινή διοίκηση ακολούθησε εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο που συνέταξε Κανονισμό Λειτουργίας και Παροχών , εγκεκριμένο από τη Γενική Συνέλευση .

Από τις διατάξεις του καταστατικού του Λ.Ε.Α.Δ.Ι  προκύπτει ότι σκοπός του είναι η αλληλοβοήθεια μεταξύ των συναδέλφων και το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Η ιδιότητα του μέλους δεν είναι υποχρεωτική  και μέλος του μπορεί   να γίνει κάθε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση και καταβάλλοντας την εφάπαξ  εισφορά του .

Τα έσοδά του προέρχονται εκτός από τις παραπάνω εισφορές και από μηνιαία εισφορά των μελών, από ποσοστό επί των παραβόλων προεισπράξεων και από την διακίνηση ειδικών ενσήμων αναλόγως των παραστάσεων των μελών  στα Δικαστήρια  .

Από τις διατάξεις του καταστατικού προκύπτει ότι σκοπός του είναι η αλληλοβοήθεια μεταξύ των συναδέλφων και το αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Βάσει των διατάξεων του Καταστατικού του παρέχει στα μέλη του:
 • Εφάπαξ χρηματική ενίσχυση κατά την έξοδο μέλους  από την ενεργό δικηγορία όταν συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο Νομικών ή από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό ή καταστεί ολικά και μόνιμα ανίκανο για το επάγγελμα με την προϋπόθεση συνταξιοδότησης του για την αιτία αυτή . Επίσης χορηγεί εφάπαξ χρηματική ενίσχυση στους δικηγόρους –μέλη του που αποχωρούν ,λόγω παραιτήσεως από το Δικηγορικό επάγγελμα ή μεταθέσεως σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο .
 •  Βοήθημα σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία από οποιαδήποτε αιτία (ασθένεια ή ατύχημα ).
[+] Περισσότερα

Εθνικοί Ευεργέτες

left direction
right direction
Γεωργίου Σταύρου –Τζαπαλάμου
Η οικογένεια Γεωργίου Σταύρου –Τζαπαλάμου καταγόταν από τα Γιάννενα . Είχε εμπορικές ρίζες στην Βενετία στι...
Oικογένεια Σίνα
Η οικογένεια Σίνα ,που έζησε στην Αυστρία καταγόταν από την Ηπειρωτικομακεδονική πόλη Βοσκόπολη  . Ο Γεώργ...
Γεώργιος Αβέρωφ
Ο Γεώργιος Αβέρωφ από το Μέτσοβο , έμπορος στην Αίγυπτο .Γεννήθηκε το 1818 και απεβίωσε το 1899 .Με χρήματά του αγο...
Απόστολος Αρσάκης
Ο Απόστολος Αρσάκης , από το Χοτίχοβο της επαρχίας Πρεμετής, γιατρός στο Βουκουρέστι . Γεννήθηκε το 1792 και απε...
Γεώργιος Χατζηκώστας
Ο Γεώργιος Χατζηκώστας από τα Γιάννενα, γεννήθηκε το 1753 και απεβίωσε το 1845, έμπορος της Κωνσταντινούπολης κα...
Νικόλαος Στουρνάρας
Ο Νικόλαος Στουρνάρας , έμπορος  στο Λιβόρνο  και την Αλεξάνδρεια εκτός άλλων μεγάλων ποσών που κληροδότ...
Μιχαήλ Τοσίτσας
Ο Μιχαήλ Τοσίτσας , από Μέτσοβο , έμπορος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που γεννήθηκε το 1787 και απεβίωσε το 185...
Κωνσταντίνος Ζάππας
Ο Κωνσταντίνος Ζάππας , ανιψιός του Ευάγγελου Ζάππα , από το Λάμποβο επίσης , που απεβίωσε το 1892 , ίδρυσε ’’εν ...
Ευάγγελος Ζάππας
Ο Ευάγγελος Ζάππας ,από το Λάμποβο επαρχίας Τεπελενίου ,γεν. το 1800 και πέθανε το 1865 .Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του ...
Γεώργιος Ριζάρης
Ο Γεώργιος Ριζάρης ,από το Μονοδένδρι Ζαγορίου Ιωαννίνων , έμπορος στη Ρωσία που γεννήθηκε το 1769 και απεβίωσε ...
Ο Ιωάννης Δομπόλης , που ο πατέρας καταγόταν από την Κρετσούνιστα Ιωαννίνων .Γεννήθηκε το 1769 , έμπορος στη Ρωσ...

Γεωργίου Σταύρου –Τζαπαλάμου

thumb_stavrouΗ οικογένεια Γεωργίου Σταύρου –Τζαπαλάμου καταγόταν από τα Γιάννενα . Είχε εμπορικές ρίζες στην Βενετία στις αρχές του 18ου  αι και ανέδειξε τον Σταύρου Ιωάννη διαχειριστή μιας σχεδόν πολυεθνικής εταιρίας, με ανταποκρίσεις με άλλους εμπορικούς οίκους Ελλήνων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη . Οι γιοί του , Γεώργιος Σταύρου και Σωτήριος , συνέχισαν το έργο του πατέρα τους , ο δε πρώτος ,φίλος του Γεωργίου Σίνα , αναδείχθηκε και αυτός ως μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της παροικίας της Βιέννης .Το 1842 ,εγκαταλείποντας την πατρική  του καριέρα και αναμειγνυόμενος με τα πολιτικά της Ελλάδας , κατέβηκε στην πατρίδα για να υπηρετήσει τον Καποδίστρια , στενός φίλος όντας του τελευταίου .Χάρησε με τη ιδιόχειρη διαθήκη του  στην πόλη των Ιωαννίνων ένα Ορφανοτροφείο αρρένων και για το σκοπό αυτό χάρισε 65 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και 40.000 δρχ. ,και οι μεν 40.000 δρχ. θα διατεθούν για την ανέγερση του Ορφανοτροφείου ,οι δε μετοχές θα παραμείνουν στην Τράπεζα και με τους τόκους θα καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του Ιδρύματος .

Στον Γεώργιο Σταύρου εξάλλου , οφείλεται ουσιαστικά η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας : Με την εμπειρία των εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών του εμπορικού του οίκου στη Βιέννη , ο Γεώργιος Σταύρου υπήρξε το καταλληλότερο άτομο για την ίδρυση της Τράπεζας στην Ελλάδα .Μετά από πολυετείς προσπάθειες του Γεωργίου Σταύρου , ιδρύεται το 1842 η Εθνική Τράπεζα : Από τους πρώτους μετόχους υπήρξε το ελληνικό κράτος με 1000 μετοχές , ο ελβετός φιλέλληνας Εϋνάρδος με 500 και ο Νικόλαος Ζωσιμάς με άλλες 500 ,καθώς και άλλοι , όπως ο Γεώργιος Σταύρου , αλλά με πολύ λιγότερες μετοχές .Μάλιστα ,ο Νικόλαος Ζωσιμάς είχε σκοπό να μεταφέρει τεράστια ποσά των δωρεών του που είχε καταθέσει στη Ρωσία και να τα μετατρέψει σε μετοχές τη Εθνικής Τράπεζας .Αυτός ο σκοπός δεν εκπληρώθηκε ποτέ γιατί ο μεγάλος αυτός ευεργέτης Νικόλαος Ζωσιμάς πέθανε την ίδια χρονιά της ίδρυσής της .