Λ.Ε.Α.Δ.Ι.

Ηπειρώτικη Ευποιία
Το Δ.Σ του Λ.Ε.Α.Δ Ιωαννίνων σας καλωσορίζει στο κεφάλαιο που κάναμε ειδικά για σας και αφορά την Ηπειρωτική Ευποιία. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μας να μην γίνει αναφορά στους Εθνικούς Ευεργέτες καθώς η Ηπειρος και δίκαια, θεωρείται η πατρίδα των μεγάλων ευεργετών . Η πόλη των Ιωαννίνων , ιδιαίτερα τον 16ο αι. και στη συνέχεια έως την απελευθέρωση το 1913 ,γέννησε και ανέδειξε μεγάλους ευεργέτες της Παιδείας και των Γραμμάτων .Η φτωχή και υπόδουλη Ήπειρος ανέδειξε τους πιο πολλούς τοπικούς και εθνικούς ευεργέτες και δίκαια αποκλήθηκε πανελλήνια εύανδρος . Αυτό το φαινόμενο της Ηπειρωτικής ευποιίας, μοναδικό σε ένταση και πλάτος , δεν έπαυσε να προκαλεί τον θαυμασμό ,να συγκινεί και να προβληματίζει τους μελετητές στην ερμηνεία του .

Τι συντέλεσε στην εμφάνισή του , τι έκανε τους απόδημους Ηπειρώτες να αφιερώσουν όσα με κόπους απόκτησαν σε έργα κοινωφελή στη στενή και ευρύτερη πατρίδα ; Πολλοί από τους ευεργέτες παρέμειναν συνειδητά άγαμοι βιώνοντας έντονα την έρωτα προς τη γενέθλια γή και την καημό τους να την δούν κάποτε ελεύθερη .

Ακολουθούν άρθρα για την Ηπειρώτικη Ευποιία :

 

Ηπειρώτες έμποροι –Ελληνική Επανάσταση –Εθνικοί Ευεργέτες : Ιωάννης Δομπόλης, Γέωργιος Ριζάρης ,Ευάγγελος Ζάππας, Κων/νος Ζάππας, Μιχαήλ Τοσίτσας, Νικόλαος Στουρνάρας, Απόστολος Αρσάκης , Γεώργιος Αβέρωφ , Οικογένεια Σίνα, Οικογένεια Γεωργίου Σταύρου

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας 

Ενδεικτικά αναφερόμενα Ιδρύματα Ηπειρωτών Ευεργετών στα Γιάννενα